Forum-Kredytowe.pl - Specjalistyczne Forum Dyskusyjne

Tematyka: kredyty hipoteczne, gotówkowe, samochodowe. Opinie i dyskusje.

Zawyżona zdolność kredytowa! Ktoś już to zrobił? - Forum-Kredytowe.pl

FAQ Szukaj Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj RSS

Zawyżona zdolność kredytowa! Ktoś już to zrobił?

Forum-Kredytowe.pl -> Kredyty Mieszkaniowe
Autor Wiadomość
qba
Gość

2007-01-17, 21:18     Zawyżona zdolność kredytowa! Ktoś już to zrobił?

Mam upatrzoną nieruchomość której cena przewyższa moją zdolność kredytową. W związku z tym na oświadczeniu o zarobkach który podpisuje mój szef chcę zawyżyć dochody! Ktoś zna konsekwencje takiego czynu? Ktoś wie jak banki to sprawdzają?

Gość

2007-02-06, 12:49    

sprawdzenie polega na zadzonieniu do firmy i potwierdzeniu tych informacji tobie z tego tytułu nie grożą żadne konsekwecje oprócz tego ze jeżli ksiegowość tego nie potwierdzi w bankowym systeni bedziesz miał notake ze jesteś "przekręt" i juz nic z nimi nie załatwiwsz Smile)
Inną kwestią jest to (nie znam szczegółów) ze twoja fima wystawiając takie zaświadczenie dziła niezgodnie z prawem i bank chyba jest zobowiązany zgłosić ten fakt "gdzie trzeba"

Gość
Gość

2007-02-08, 04:08    

Z tego co mi wiadomo to podlega to pod kodeks karny - paragrafu nie pamiętam, ale dokładnie chodzi o fałszowanie dokumentów i grozi za to zdaje się do 3 lat pozbawienia wolności!!!

Anna Lelek

2007-02-16, 17:46    

Standardowo w takich przypadkach banki sprawdzają wysokość dochodów dodatkowo, prosząc np. o 3 ostatnnie wyciągi z rachunku osobistego, na który wpływa pensja. Jeżeli takiego konta klient nie posiada, mogą poprosić o zaświadczenie z ZUS o wysokości podstawy naliczania składek ubezpieczeniowych.
A wtedy wszystko się wyda Smile

Proponuję poszukać banku, który nie wymaga zaświadczenia o dochodach Very Happy
Są też takie i nawet udzielają kredytów hipotecznych Smile
Pozdrawiam

ZEBREDE
Gość

2007-12-16, 17:02     PKO

Ja wziełem kredyt z banku na fałszywa umowe o prace i to kredyt niemaly i nikt sie nieskapnol byl to bank p>> Smile Very Happy

GOŚĆ
Gość

2007-12-17, 12:45    

czy mozna np. nie podawać dzieci?czy to jest jakos przez bank sprawdzane? wiem że wielu ludzi nie podaje po prostu dzieci bo wtedy im zdolność po prostu wzrasta

doradca lubelski

2007-12-17, 12:49    

Takie sytuacje podpadają pod wyłudzenia kredytów. Później nikt inny nie będzie ci chciał dać kredytu a dodatkowo możliwość odpowiedzialności karnej chyba nawet do 3 lat można by dostać teoretycznie. Ale oczywiście nie podawanie dzieci to co innego. Pozatym, nie wszystkie banki przy badaniu zdolności biorą pod uwagę ilość dzieci.
Inna sprawa, w nowym dowodzie nie sa wpisane dzieci...

Jonatan

2007-12-20, 10:34    

jeśli chodzi o zawyżenie wynagrodzenia to zdecydowanie nie jest to dobry pomysł, bank i tak dojdzie do tego ile zarabiamy bo tak jak Anna będzie wymagał wyciągu z ROR albo oświadczenia z ZUS, zresztą pracodawca jeśli jest w miarę myślącym człowiekiem nie wystawi takiego zaświadczenia, ponieważ (tak jak wszyscy już to powiedzieli) jest to łamanie prawa i w tym wypadku mamy do czyneinia z prokuraturą. W takim razie nie polecam takich zabeigów względem banku. Jeśli chodzi o dzieci to rzeczywiście można ukryć ten fakt przed bankiem i możemy liczyć na to, że np w czasie inspekcji pracownik banku nie znajdzie ich w szafie Smile pytanie tylko jak się będą czuły dzieci ze śiwadomością, że są dodatkowym obciążeniem dla rodziców Very HappyVery Happy ale to inna sprawa. Pozdrawiam

Strona 1 z 1