| Autor |
Wiadomość |
qba
Gość
|
2007-01-17, 21:18 Zawyżona zdolność kredytowa! Ktoś już to zrobił?
Mam upatrzoną nieruchomość której cena przewyższa moją zdolność kredytową. W związku z tym na oświadczeniu o zarobkach który podpisuje mój szef chcę zawyżyć dochody! Ktoś zna konsekwencje takiego czynu? Ktoś wie jak banki to sprawdzają?
|
Gość
|
2007-02-06, 12:49
sprawdzenie polega na zadzonieniu do firmy i potwierdzeniu tych informacji tobie z tego tytułu nie grożą żadne konsekwecje oprócz tego ze jeżli ksiegowość tego nie potwierdzi w bankowym systeni bedziesz miał notake ze jesteś "przekręt" i juz nic z nimi nie załatwiwsz )
Inną kwestią jest to (nie znam szczegółów) ze twoja fima wystawiając takie zaświadczenie dziła niezgodnie z prawem i bank chyba jest zobowiązany zgłosić ten fakt "gdzie trzeba"
|
Gość
Gość
|
2007-02-08, 04:08
Z tego co mi wiadomo to podlega to pod kodeks karny - paragrafu nie pamiętam, ale dokładnie chodzi o fałszowanie dokumentów i grozi za to zdaje się do 3 lat pozbawienia wolności!!!
|
Anna Lelek
2007-02-16, 17:46
Standardowo w takich przypadkach banki sprawdzają wysokość dochodów dodatkowo, prosząc np. o 3 ostatnnie wyciągi z rachunku osobistego, na który wpływa pensja. Jeżeli takiego konta klient nie posiada, mogą poprosić o zaświadczenie z ZUS o wysokości podstawy naliczania składek ubezpieczeniowych.
A wtedy wszystko się wyda
Proponuję poszukać banku, który nie wymaga zaświadczenia o dochodach
Są też takie i nawet udzielają kredytów hipotecznych
Pozdrawiam
|
ZEBREDE
Gość
|
2007-12-16, 17:02 PKO
Ja wziełem kredyt z banku na fałszywa umowe o prace i to kredyt niemaly i nikt sie nieskapnol byl to bank p>> 
|
GOŚĆ
Gość
|
2007-12-17, 12:45
czy mozna np. nie podawać dzieci?czy to jest jakos przez bank sprawdzane? wiem że wielu ludzi nie podaje po prostu dzieci bo wtedy im zdolność po prostu wzrasta
|
doradca lubelski
2007-12-17, 12:49
Takie sytuacje podpadają pod wyłudzenia kredytów. Później nikt inny nie będzie ci chciał dać kredytu a dodatkowo możliwość odpowiedzialności karnej chyba nawet do 3 lat można by dostać teoretycznie. Ale oczywiście nie podawanie dzieci to co innego. Pozatym, nie wszystkie banki przy badaniu zdolności biorą pod uwagę ilość dzieci.
Inna sprawa, w nowym dowodzie nie sa wpisane dzieci...
|
Jonatan
2007-12-20, 10:34
jeśli chodzi o zawyżenie wynagrodzenia to zdecydowanie nie jest to dobry pomysł, bank i tak dojdzie do tego ile zarabiamy bo tak jak Anna będzie wymagał wyciągu z ROR albo oświadczenia z ZUS, zresztą pracodawca jeśli jest w miarę myślącym człowiekiem nie wystawi takiego zaświadczenia, ponieważ (tak jak wszyscy już to powiedzieli) jest to łamanie prawa i w tym wypadku mamy do czyneinia z prokuraturą. W takim razie nie polecam takich zabeigów względem banku. Jeśli chodzi o dzieci to rzeczywiście można ukryć ten fakt przed bankiem i możemy liczyć na to, że np w czasie inspekcji pracownik banku nie znajdzie ich w szafie pytanie tylko jak się będą czuły dzieci ze śiwadomością, że są dodatkowym obciążeniem dla rodziców  ale to inna sprawa. Pozdrawiam
|