| Autor |
Wiadomość |
i3ill
|
2008-09-21, 09:52 Refinansowanie kredytu mieszkaniowego.
Witam,
W tym tygodniu jestem zmuszony podpisać umowę kredytową z dombankiem ( gdyż byli najszybsi a czas mija ).
Jestem świadomy, że nie będzie to najtańszy kredyt jaki mógł bym dostać . Dlatego chciałbym go refinansować.
I tutaj moje pytanie:
kiedy mogę najszybciej ?
jakie dokumenty będą potrzebne ( umowa o prace na czas nieokreślony)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi...
|
Ganesa
2008-09-21, 10:03
Witam!
Kredyt można refinansować od razu (pozostaje kwestia opłat za wcześniejsza spłatę). Aby zrefinansować kredyt poza tymi samymi dokumentami potrzebne jest dodatkowo: umowa kredytowa z dom bankiem i zaświadczenie o aktualnym stanie zadłużenia (możliwe, ze w tym przypadku nie byłoby potrzebne, pod warunkiem, że w umowie podane byłoby konto do całkowitej spłaty).
Pozdrawiam
Ganesa Finance&Legal
doradztwo finansowo-prawne
|
expert
2008-09-21, 18:34
w dombanku przed upływem 1/3 okresu kredytowania będzie to raczej niekorzystne z uwagi na opłaty przy wcześniejszej spłacie....
|
ola-gaf
2008-09-22, 09:55
zgadzam się z przedmówcą.....i to napewno nie będzie opłacalne bo bardzo wysokie są prowizje za wczesniejszą spłatę...
|
i3ill
|
2008-09-22, 11:26
będę miał darmową wcześniejszą spłatę !!
gdyż negocjacje przebiegły pomyślnie, będąc świadomym, że i tak będę chciał go zrefinansować
ale gdzie nie czytam np. Millenium 12 miesięcy trzeba regularnie spłacać kredyt...
|
Sławomir
2008-09-23, 11:39
minimalne okresy kredytu aby go zrefinansować są jedynie wymagane w procedurach uproszczonych, millennium w zwykłym refinansie nie wymaga takiego okresu posiadania produktu, w innych bankach jest podobnie. Należy się tylko liczyć z koniecznościa przejścia całej procedury uzyskania kredytu od nowa. Podstawą refiansu będzie zaświadczenie z dombanku (opinia o kredycie), w której otrzyma Pan informację o całkowitej kwocie do spłaty i numerze konta do spłaty, oświadczenie, że bank zgodzi się na wykreslenie hipoteki po całkowitej spłacie itp.
|
i3ill
|
2008-09-23, 14:09
no właśnie !
a co jeśli przeczekam ten okres minimalny i bym go refinansował uproszczoną procedurą ...
nie mam już nerw na przechodzenie wszystkiego od początku ..
jak wygląda uproszczona procedura?
dzięki za odpowiedzi !! 
|
R.
|
2008-09-24, 20:04
Odradzam Polbank. Też przenosiłem kredyt z innego banku i mogłem wybrać jakikolwiek. Ale niestety... Totalna porażka
|
ar2rt
|
2008-09-28, 20:18
W żadnym wypadku nie opłaci ci się to.Po pierwsze już zapłaciłeś za ubezpieczenia, pewnie z 6-8%, wysoką około 8% różnicę kursową + zapłacisz bardzo wysokie koszty wcześniejszej spłaty około 10%.Popatrz na na marże w CHF w Dombanku i marżę w innym banku oraz koszty dodatkowe które poniesiesz w innym banku. Może się okazać, że nawet jak ten drugi bank da ci marże 0% czyli sprzeda kredyt za darmo to i tak przez 10 lat ci się to nie zwróci.
|