| Autor |
Wiadomość |
luna1008
|
2008-09-21, 15:56 Niskie zarobki i kredyt mieszkaniowy
Witam!
Mam pytanie czy przy przedstawionej poniżej sytuacji finansowej mamy szanse uzyskać kredyt mieszkaniowy (hipoteczny)? Uzyskanym kredytem chcemy dokończyć budowę domu jednorodzinnego i spłacić zaciągnięte wcześniej kredyty.
1. Zabezpieczeniem kredytu byłby dom w trakcie budowy na działce 62ary. Jest wykończony w 70%, mieszkamy w nim ale jeszcze nie ma odbioru ponieważ "góra" nie jest wykończona.
2. Zarobki moje 1500zł brutto, umowa na czas określony.
3. Zarobki żony około 3500zł za granica bez możliwości udokumentowania.
4. Obecne raty 1100zł miesięcznie. Suma obecnych kredytów około 25tyś. oczywiście w pierwszej kolejności chcielibyśmy spłacić je nowym hipotecznym kredytem
5. Kwota nowego kredytu przynajmniej 75 tyś na 30-40lat (25tyś na spłatę starych plus 50tyś na dokończenie budowy)
Jest bank, który udzieli kredytu pod hipotekę na oświadczenie, że poprostu damy radę spłacać wyliczoną ratę miesięczną (bo zarobki udokumentowane jednaj mizerne)? Dziękuje za odpowiedź!
|
bst
|
2008-09-22, 13:43
Ja dostałem ostatnio w Santander - 60tys.
Wniosek złożyłem w czwartek, kredyt był przyznany zaraz we wtorek.
Ogólnie szybko. Warunki niezłe...
Wystarczyło oświadczenie. Zadzwonili do pracy zapytali o nazwę firmy, dane wlasciciela, czy pracuję w tej firmie i jak długo.
To wystarczylo... 
|
ola-gaf
2008-09-23, 11:52
Witam
Kredyt można zrealizować na oświadczenie o dochodach (bez konieczności dokumentowania dochodu) wówczas ze zdolnością nie będzie problemu...
Pozdrawiam
Ola-Gaf
|
ar2rt
|
2008-09-28, 20:40
Będzie problem, ponieważ nie można skonsolidować kredyt (ów), jeśli nieruchomość nie jest oddana do użytku. Proponuję takie rozwiązanie. Rodzice biorą kredyt gotówkowy i dają wam pieniądze na spłatę kredytu który już macie. Następnie wy spłacacie te kredyty, bierzecie od razu zaświadczenie z banku o uregulowania zobowiązania (jeszcze dlugo będą widoczne w BiK) i wraz z wnioskiem i resztą dokumentów składacie do Santander na oświadczenie. Kosztorys inwestycji wypisujecie na kwotę potrzebną do zakończenia budowy + to co wzięli rodzice dla was. (musicie przeszacować koszt dokończenia budowy)Jak dostaniecie kredyt to spłacicie ich/wasze kredyty gotówkowe a reszta pójdzie na budowę.
|