| Autor |
Wiadomość |
Oskar24h
Gość
|
2007-11-29, 09:53 kredyt hipoteczny na 170000 spłata 2 lata jaka waluta zł ?
biorę kredyt na 170 tyś / 30 lat , spłacę go jak ureguluje sprawy spadkowe jakieś 2 lata jaki kredyt wybrać w zł podobno przy wcześniejszej spłacie wychodzi taniej jakie są prowizje przy wcześniejszej spłacie jak to wygląda ?[/b]
|
doradca lubelski
2007-11-29, 10:08
Jeśli jesteś pewny że spłacisz wcześniej to na pewno kredyt w pln.
Proponował bym mbank lub multibank z 0 za wcześniejszą spłatę. Mimo wszystko ja na twoim miejscu wziął bym kredyt z 0 prowizji uruchomieniowej i darmową spłatą po 3 roku(np. Fortis) Przez 3 lata płacisz raty a później spłacasz wszystko jeśli będziesz chciał. Kasę zawsze możesz zainwestować choćby na lokacie i jeszcze na tym zarobisz.
|
KatrinaG
|
2007-11-29, 15:15
Hm, ja bym się zastanowiła np. nas spłatą samych od setek na początek, taka możliwość jest między innymi w GE. a Waluta, frank! na pewno nie dolar i nie euro!
|
doradca lubelski
2007-11-29, 15:45
Kasiu
1. Oferta Ge opcja tylko odsetki dostępna jest tylko w pln.
2. Biorąc kredyt w chf na krótki okres czasu bierzemy tak na prawdę kwotę powiększoną o spread. W przypadku GE około 6%. Do tego doliczona prowizja i spłata wyłącznie odesetek.
Reasumując do oddania za 2 lata będzie kwota większa o jakies 8% niż ta która byśmy brali.
Do tego doliczmy koszt odsetek które zapłacimy przez 2 lata, dla prostego rachunku weźmy 7%(2x3,5%).
Z takiego schematycznego obliczenia wynika=> nie mniej niż 15%
Zasada jest prosta, krótki okres kredytowania-pln. Im dłuższy tym bardziej opłaca się chf
|
Jonatan
2007-11-29, 16:54
zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. również polecałbym opcję mBanku, ale warto zasrtanowić się własnie nad przedłużeniem o rok okresu spłaty, ponieważ wtedy mamy większe pole manewru w wyborze banków. Inwestowanie pieniędzy to najlepszy pomysł. Inwestując taką kwotę możemy sobie po pierwsze stworzyć bufor pieniężny (w razie problemu ze spłątą zawsze mamy jakąś kwote na boku, którą mozna przeznaczyć na spłatę kredytu i nie musimy się martwić o hipotekę), po drugie przy dobrej i9nwestycji można osiągnąć zyski pozwalające na spłatę kredytu, tzn. odsetki z kapitału będą na tyle duże, że pokryją większość raty kredytu.
Jakby nie było inwestycja jest dobrym rozwiązaniem 
|
KatrinaG
|
2007-11-30, 13:57
widzicie, dlatego lubię to forum, jest najbardziej rzeczowe, jeżeli o kredyt to ja już mam na swoim małym karku ale czytam nie raz jakieś niusy...
|